Blog

< Terug naar blogoverzicht

02-05-2016

Deel dit artikel

VR, AR en 360

VR, AR en 360

 

Omdat ik geïnterviewd werd door een aardige student van de School voor Journalistiek uit Tilburg heb ik mij een beetje verdiept in de wereld van Virtual Reality, Augmented Reality (waarin een ‘augmented’ –toegevoegde- fictieve ‘laag’ over een werkelijk beeld wordt geprojecteerd) en 360 graden camera techniek.

Het is verbluffend om te zien hoe snel de techniek van Virtual Reality toetreedt tot de attractieparken in de wereld.

Al decennia geleden werd beweerd dat de attractieparken business meer investeert in innovaties dan bijvoorbeeld defensie en ik denk dat dat nog steeds opgaat.

De vraag die ik kreeg van de student was of Virtual Reality in attractieparken de absolute toekomst zal zijn. Nu zei de ‘Trendwatcher des Vaderlands’ Adjiedj Bakas al eens dat “voorspellen moeilijk is, vooral als het de toekomst betreft”, dus ik beperk me tot de visie dat niemand weet of VR inderdaad de toekomst binnen de attractie industrie zal gaan bepalen.

Wat we natuurlijk wel allemaal zien, is dat er nu een enorm snelle opkomst is van het VR fenomeen in diverse parken. Europapark was de eerste, met een VR-Oculus-achtige bril in hun roller-coaster de Alpenexpresse en ook hun ‘Pegasus’ kent inmiddels dit nieuwe fenomeen. Ook heeft Mack Rides, heel nauw gelieerd aan Europapark, inmiddels een gepatenteerd systeem ontworpen, dat ervoor zorgt dat de beelden die in de bril vertoond woden precies synchroon lopen met de snelheid van de achtbaan. Dat is natuurlijk een absolute voorwaarde, want als je nog naar kalme shots zit te kijken terwijl de achtbaan al een gezonde dosis G-krachten op je laat nederdalen, gaat het natuurlijk goed mis….

In Bobbejaanland werd de ‘gewone’ achtbaan Revolution enkele uren per dag omgetoverd tot Mount Mara, waarbij VR een hoofdrol speelt. Knap project dat onder leiding van de kundige en sympathieke directeur Roland Kleve binnen zeven maanden is gerealiseerd! In Alton Towers in Engeland wordt de flying coaster AIR omgebouwd tot Galactica, ook met VR beleving. En in de VS gaat binnenkort The Void open, een Family Entertainment Center (FEC) waar VR de hoofdrol speelt. Andere ‘The Voids’ zijn al gepland op diverse continenten en in vele steden. Er gaat zelf een gerucht dat de Koepelgevangenis in Breda in aanmerking zou komen! In Australie bestaat in Melbourne al ‘Zero Latency’, waar 6 personen tegen elkaar en tegen zombies kunnen vechten op basis van VR in een ruimte van 400m2.

En daar doet zich al een groot probleem voor dat in de attractie industrie zal spelen: capaciteit. Ik begreep, dat er nogal wat tijd gaat zitten in het innemen, schoonmaken en weer uitgeven van de VR brillen. Tweede probleempje: hygiëne. Schoonmaken is een must want niemand wil een bril op die al op diverse vettige gezichten heeft gezeten…

Wat The Void gaat doen lijkt enorm spectaculair. Alles kan namelijk: body tracking via sensoren op je –speciale- pak, augmented reality en effecten die aan alle kanten uitermate spectaculair zullen zijn.

Maar er is meer. De laatste tijd zie je overal al 360 graden films opduiken van attracties! Kijk maar eens wat de Efteling bijvoorbeeld heeft gemaakt van de 360 graden film van topattractie Baron 1898! 360 graden film. Dat betekent dat je een echte situatie hebt, dus geen door computers gemaakte animatie zoals bij VR meestal het geval is, maar een realistische omgeving waar je middenin staat. Voeg daarbij ruimten die volledig behangen zijn met schermen en de mogelijkheden zijn onbeperkt! Interactiviteit wordt op alle fronten mogelijk en tijdreizen zal geen enkel probleem meer zijn. Natuurlijk voor attractieparken. Maar denk eens aan de mogelijkheden die musea gaan krijgen bij de authentieke objecten die zij al bezitten. Ineens zal het mogelijk zijn om volledig driedimensionaal en 360 graden aanwezig te zijn in het atelier van Rembrandt, terwijl hij De Nachtwacht schildert! We zullen bijvoorbeeld in The Holy Land Experience aanwezig kunnen zijn bij de redes die Jezus sprak, of in de VS de presidentiële campagne van Abraham Lincoln aan den lijve meemaken!

Ik denk, dat 360 graden film veel meer toekomst heeft dan VR. Immers in een attractiepark ben je, omdat je quality time wilt doorbrengen met je ouders, je grootouders of je kinderen. In ieder geval samen met het gezin of samen met een vriendengroep. Dat doe je niet met een oculus op je hoofd, maar wel door samen in een andere wereld te duiken of door de tijd te reizen. In feite doet VR in een achtbaan niet veel meer dan een persoonlijke flight simulator maken, waarvan de flight natuurlijk echt is. Voor achtbanen is op dit moment niet iets spectaculairder te vinden dan VR.

Maar op het gebied van 360 graden filmtechniek staan we nog maar aan het begin van wat mogelijk is. Ik ben benieuwd wat de creatieve genieën voor ons in petto hebben de komende jaren. Laat de ‘immersive technologies’ maar aantreden en ons verrassen met nieuwe verhalen. Want daar gaat het uiteindelijk om. Niet de techniek die ons aangeboden wordt, maar de verhalen die door die techniek mogelijk worden en dichterbij ons kunnen komen dan voorheen!

Met dank aan die aardige student van de School voor Journalistiek, Kenny  Boons!

 

Eens? Oneens? Aanvullingen of andere mening? Ik hoor het graag!

 

Reinoud van Assendelft de Coningh.

Reacties

Social media

Blog

Volg al het laatste nieuws op onze blog. Klik hier.

Adresgegevens

Molenveldlaan 272
6523 RR Nijmegen

M. +31 (0)653 912 988
E. r.van.assendelft@me.com E. info@vanassendelftpartners.nl